alt="ārdurvis, metāla durvis"

Ārdurvis – kādas izvēlēties?

Ārdurvis var uzskatīt par mājas sākumu, jo tas ir pirmais ko satiek cilvēks pirms ieiet ciemos. Attiecīgi mūsu māju ārdurvis veido to pirmo iespaidu, ko saņem cilvēks. Ārdurvis ir ne tikai aizsardzība no apkārtējs pasaules, bet arī mūsu stabilitātes un gaumes radītājs.

            Liekas, ka nav nekā sarežģīta izvēlēties un nopirkt ārdurvis savam mājām vai dzīvoklim. Taču ir daudz tehnisku nianšu, kurus būtu jāizvērtē pirms iegadāties ārdurvis.

           

            Galvenie jautājumi ārdurvju izvēlē:

          

  • Kāda aizsardzības pakāpe ir nepieciešama konkrētam objektam?
  • Kādiem tehniskiem parametriem ir jāatbilst ārdurvīm?
  • Durvis domātas uzstādīšanai dzīvoklī vai privātmājā?
  • Kāds ir ārdurvju noformējums iekšpusē un ārpusē?

 

            Ārdurvju materiāls

           

            Ārdurvis var būt no koka vai no metāla. Koka ārdurvis tika izmantotas vairākas simtgades, tās parasti ražo no vienotā koka paneļa, kā materiāls kalpo priede, ozols vai osis. Tādas durvis ir ekoloģiski tīras un drošas. Koka ārdurvis vairāk tiek izmantotas privātmājās, jo tās jau ir pasargātas ar žogu.

            Ja koka ārdurvis tagad izmanto mazāk, metāla ārdurvis izvēlās gandrīz katrs cilvēks. Metāla ārdurvju daudzveidība tirgū ļauj katram izvēlēties sev piemērotāko. Ražotāji piedāvā durvis ar biezumu sākot ar 4 cm un līdz 20 cm, viss atkarīgs no tā, kādam nolūkam kalpo ārdurvis.

 

            Ārdurvju konstrukcija

 

            Mūsdienīgu ārdurvju konstrukcija ir diezgan sarežģīta, tā sastāv no vairākiem slāņiem. Konstrukcijas pamatne ir karkas no cieta metāla profila, iekšā skaņas un siltuma izolācijas pildījums, abās pusēs metāla plāksnes, un pats pēdējais ir apdare. Ārdurvju biezums ir atkarīgs no tā, kādi ir slāņi un kādam nolūkam domātas durvis.

 

            Ārdurvju aizsardzība

 

            Ārdurvīs parasti ir divas slēdzenes – pamata un papildus slēdzenes. Slēdzenes var būt sākot klasiskām līdz ļoti sarežģītām, kas darbojās bez atslēgas, bet ar piekļuves kartēm vai mobilo aplikāciju. Kā arī ārdurvju aizsardzībai pret ielaušanos izmanto speciālās eņģes.

 

            Ārdurvju siltuma un skaņas izolācija

 

            Ārdurvju siltuma izolācija tas ir iekšējais pildījums minerālas vates vai putupolistirola. No durvju biezuma ir atkarīgs cik biezs būs siltuma izolācijas slānis.

            Kā skāņas izolācija kalpo gumijas blīves vērtnē un kārba, mēdz būt divkāršais vai trīskāršais blīvējums.

 

            Ārdurvju apdare

 

            Durvju apdare iekšpusē un ārpusē ir ļoti daudzveidīga. Pagājis tas laiks, kad ārdurvis bija tika no metāla abās pusēs, tagad ir varianti ar MDF apdari gan iekšpusē, gan ārpusē. Attiecīgi tagad Jūs varat izvēlēties ārdurvis ar tādu iekšpuses apdari, kura būs vienā stilā ar mājas interjeru.

Atpakaļ uz emuāru